Передача грошей при купівлі квартири

Передача грошей при купівлі квартири

Під час продажу нерухомості нотаріус не зобов'язаний засвідчувати факт передачі грошей. Сторони угоди мають право розраховуватися самостійно в будь-якій валюті і під свою відповідальність. Після розрахунку продавець і покупець просто підтверджують факт передачі грошей у нотаріуса.

Під час продажу квартири допускається готівковий і безготівковий розрахунок. Розглянемо, які особливості є в кожного способу передання грошей і що краще вибрати.

Готівковий розрахунок при купівлі квартири

Згідно з постановою Національного банку України, під час розрахунку готівкою сума не може перевищувати 150 000 гривень. Якщо сума більша, у такій ситуації використовується безготівковий розрахунок. Однак далеко не всі продавці хочуть продавати житло з безготівковим розрахунком, тоді як сума готівкою надто маленька. Найчастіше передача грошей, незважаючи на постанову, проводиться готівкою.

На практиці не рідкість ситуації, коли сторони домовляються прописати в договорі меншу вартість квартири, щоб заощадити на сплаті державного мита та збору до Пенсійного фонду. Але в такому разі покупець іде на серйозний ризик. Якщо з якоїсь причини угоду буде визнано недійсною, покупцеві повернуть саме ту суму, що вказана в договорі, і він не зможе пред'явити жодних претензій.

Існують три способи передачі грошей готівкою при купівлі квартири:

  • Попередній розрахунок. Покупець передає гроші продавцю, після чого укладається договір купівлі-продажу нерухомості та проводиться його нотаріальне засвідчення. Під час проведення угоди у продавця ще є право на власність, при цьому покупець уже віддав йому гроші.
  • Розрахунок за фактом зміни власника. Угода оформляється належним чином, після чого гроші передаються продавцю. У цьому випадку в певний момент покупець уже має право власності, але ще не передав гроші.
  • Змішаний розрахунок. Передача грошей відбувається після підписання угоди, але до нотаріального засвідчення зміни власника житлоплощі. Цей спосіб найпопулярніший в Україні. Іноді покупець використовує для підстраховки ще й розписку.

При готівковому розрахунку окремим етапом йде перевірка банкнот на справжність. Проводиться вона в момент передачі грошей. Це може бути самостійна перевірка за допомогою детектора, який є в більшості нотаріальних контор. Також перевірити справжність готівки можна в банку, але за цю послугу доведеться заплатити.

Безготівковий розрахунок при купівлі квартири

Купівля нерухомості вартістю понад 150 000 гривень має відбуватися з безготівковим розрахунком. У цьому випадку гроші перераховуються з рахунку покупця на рахунок продавця тільки в національній валюті. Рахунки можуть бути відкриті в різних банках, не має значення і місто. Але якщо рахунки сторін відкриті в одному банку, вийде заощадити на комісії, оскільки банківські операції всередині банку проводяться безкоштовно, а ще й швидко.

При безготівковому розрахунку сторони - Покупець, Продавець і Банк - укладають договір. За ним гроші переходять з рахунку на рахунок тільки після виконання певних умов і за наявності певних документів. Продавець може надати нотаріально завірену копію договору купівлі-продажу для отримання грошей на свій рахунок.

Безготівковий розрахунок часто вибирають ті, хто боїться потрапити до рук шахраїв. Передача грошей здійснюється під контролем банку, тобто ризик шахрайства знижено до нуля. У договорі вказується тільки реальна вартість житла.

Нотаріус може засвідчити угоду купівлі-продажу нерухомості тільки за наявності документального підтвердження проведення розрахунків у національній валюті в безготівковій формі. Документи видають у банку після однієї з таких операцій:

  • покупець вносить готівку через касу, після чого банк переводить гроші на рахунок продавця;
  • гроші з рахунку покупця переводяться на рахунок продавця.

Також можна використовувати варіант із депозитом у нотаріуса. Спочатку покупець будь-яким способом переказує на рахунок нотаріуса зазначену в договорі суму. Потім після відчуження права власності нотаріус переказує гроші на рахунок продавця.

Під час безготівкового розрахунку сторони можуть зазнати додаткових витрат, наприклад за відкриття рахунку, за участь банку в угоді, за переказ грошей з одного банку в інший, за переведення в готівку грошей і купівлю валюти. Ще до укладення угоди потрібно вирішити, хто візьме на себе ці витрати.

Якщо в планах продати або купити квартиру, але незрозуміло, який спосіб розрахунку краще обрати - готівковий чи безготівковий, слід довірити цей процес професіоналам. У штаті АН "Маяк" є рієлтори, юристи та нотаріус, що гарантує безпечне і законне проведення угод як з готівковим, так і з безготівковим розрахунком.