Коли можна продавати квартиру після її купівлі

Коли можна продавати квартиру після її купівлі

Ситуації, коли потрібно продати недавно куплену квартиру, бувають різні. Змінилися життєві обставини, підвернувся цікавіший об'єкт, житлоплощу спочатку купували для ремонту і перепродажу за вигіднішою ціною - це лише деякі причини, чому може виникнути потреба продавати нерухомість після її купівлі. Розглянемо, чи можна законно продати нещодавно придбану квартиру і які податки доведеться заплатити.

Чи можна продати квартиру відразу після купівлі

Кожен власник має право розпоряджатися майном на свій розсуд, якщо для цього немає законних обмежень. Саме тому продати квартиру одразу після купівлі можна, причому не має значення, коли - через день, місяць чи рік. Немає жодних обмежень на перепродаж житлоплощі в певний термін після купівлі.

Власник, який планує продаж житла, повинен розуміти фінансові ризики, яких він може зазнати у зв'язку зі своїми діями. Якщо брати до уваги необхідність сплати податків, то продавцю вигідніше почекати 3 роки, перш ніж продавати нерухомість. Але не у всіх є можливість чекати стільки часу. Іноді простіше і доцільніше сплатити податки, але продати квартиру одразу, ніж чекати кілька років. До того ж ситуація на ринку за цей час може змінитися не в кращий бік.

Податки під час продажу квартири

Під час продажу квартири перелік податків залежить від конкретної ситуації, тобто є строго обов'язкові та варіативні податки. Обов'язкові податки потрібно сплатити в будь-якому разі, варіативні виникають тільки за деяких обставин.

Отже, обов'язкові податки під час продажу квартири:

  • збір до Пенсійного фонду України в розмірі 1% від вартості нерухомості, зазначеної в договорі купівлі-продажу;
  • державне мито в розмірі 1% від вартості квартири.

Від сплати держмита звільнено кілька категорій. До них належать особи з інвалідністю 1-2 групи, особи з інвалідністю внаслідок Другої світової війни та сім'ї воїнів, які загинули або вважаються безвісти зниклими, а також постраждалі від аварії на ЧАЕС. Усі інші зобов'язані сплатити держмито і збір до ПФУ незалежно від терміну володіння квартирою.

На варіативні податки впливають кілька факторів:

  • скільки нерухомість перебувала у володінні продавця;
  • чи купували квартиру в цей календарний рік;
  • чи є продавець резидентом країни.

Перший пункт - один із найважливіших. Згідно з Податковим кодексом України, нерухомість вважається нещодавно купленою, якщо перебуває у власності менше 3 років. Під час продажу такого об'єкта діють додаткові податкові зобов'язання, а саме:

  • податок на доходи фізичних осіб у розмірі 5% від суми, зазначеної в договорі;
  • військовий збір у розмірі 1,5% від вартості житлоплощі.

Саме ці додаткові податки можуть стати вирішальним фактором не продавати нерухомість і почекати 3 роки.

Щоб розібратися зі своєю ситуацією і зрозуміти, які податки доведеться сплачувати під час продажу квартири після її купівлі, а яких вдасться уникнути, варто звернутися в агентство нерухомості "Маяк". Рієлтори допоможуть швидко знайти покупця і вигідно продати квартиру, а юристи - розібратися у всіх нюансах сплати податків і оформлення документів.